Posjeti Jajce

Jajce – grad kamena, svjetlosti i vode, kraljevski grad, grad-muzej pod otvorenim nebom, sagrađen je na obalama rijeka Plive i Vrbasa. Nadomak grada nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero između kojih su, na sedrenoj pregradi, izgrađene vodenice, koje se u Jajcu nazivaju Mlinčićima. Najsnažnija odrednica grada, njegov zaštitni znak, je veličanstveni – 17 metara visok vodopad (mjesto gdje se rijeka Pliva niz sedrenu stijenu obrušava u rijeku Vrbas). Vodopad ukrašava sam centar grada, što čini ovo mjesto jedinstvenim u svijetu.

Na ovom nevelikom prostoru otvara se nesvakidašnja mogućnost da se jednim pogledom obuhvate čak četiri carstva (Rimsko, Bizantsko, Osmansko i Austro-Ugarsko), tri kraljevstva (Bosansko, Ugarsko i Jugoslovensko), tri svjetske monoteističke religije- kršćanstvo (pravoslavlje i katoličanstvo), islam i judaizam – najrazličitiji arhitektonski stilovi i životni običaji.

Veliki historijski značaj i ambijentalna vrijednost, značajni arheološki ostaci i objekti kao i izvanredne prirodne ljepote, svrstavaju ovaj grad među cjeline od posebnog značaja sa stanovišta naslijeđa. Sklop materijalnih i prirodnih vrijednosti predstavlja neponovljive kvalitete i rezultat je višestoljetnog ljudskog života u posebnim društvenim, historijskim i kulturnim uslovima.