Zanimljivosti Zdravlje

Naučnici tvrde / Novo otkriće: Dijabetes nije jedna, nego pet bolesti

Autor: Nejra

Dijabetes dijelimo na dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2, no švedski i finski stručnjaci upozoravaju kako se u eri personalizirane medicine stvar pokazuje puno kompliciranijom.

Institut za dijabetes u švedskome Lundu te Institut za molekularnu medicinu u Finskoj proveli su zajedni istraživanje u kojemu je sudjelovalo 14.775 osoba oboljelih od dijabetesa.

Došlo se do saznanja da se bolest od koje pati svaka 11 odrasla osoba u svijetu, može podijeliti u pet podskupina. 

1. Klasični dijabetes tipa 1 ili kako ga švedski i finski naučnici nazivaju autoimuni dijabetes – pogađa mlade ljude, a očituje se u nemogućnosti proizvodnje inzulina uslijed imunološkog poremećaja.

2. Dijabetes vrlo sličan prethodnome, pogađa mlade i jake ljude, no nije uvjetovan imunološkim poremećajem. Kod osoba oboljelih od ove vrste dijabetesa postoji visok rizik od sljepoće.

3. Dijabetes izazvan pretilošću. Kod osoba koje pate od ove vrste dijabetesa inzulin se proizvodi u tijelu, no ono ne reagira na njega. Kod osoba koje imaju ovu vrstu dijabetesa postoji vrlo visok rizik od otkazivanja bubrega.

4. Dijabetes koji se također javlja kod pretilih osoba, no metabolički je bliži dijabetesu tipa 1 nego dijabetesu izazvanom pretilošću.

5. Starački dijabetes – uvjetovan je životnom dobi. Simptomi ovg dijabetesa blaži su od simptoma prethodne četiri vrste dijabetesa.

“Tri prva tipa dijabetesa trebali bismo tretirati puno agresivnija od ostala dva. Vrlo je važno definirati bolest i postaviti ispravnu dijagnozu kako bismo je mogli liječiti”, poručuje jedan od autora studije, profesor Leif Groop, prenosi BBC.

Radiosarajevo.ba

O autoru

Nejra

Ostavi komentar